Skip to content

Dlaczego kwas foliowy jest taki ważny?

Jest obecny w tkankach wielu zwierząt i roślin. Niezbędny każdej tkance ludzkiego organizmu, a jego niedobór jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży. Co to za substancja? Acidum folicum, znany powszechnie jako kwas foliowy.

Pochodzący od łacińskiego słowa „folium” – czyli „liść” – kwas foliowy jest nazywany również folacyną, folianem, witaminą M. W rzeczywistości jednak jest to witamina z grupy B – rozpuszczająca się w wodzie żółta substancja, która łatwo ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych, nieodpowiedniego pH i wysokiej temperatury. Dlatego też – mimo że związek chemiczny występuje w popularnych warzywach i owocach, to obróbka termiczna i niewłaściwe przechowywanie sprawiają, że witamina traci swoje właściwości. Z kolei, niedobór kwasu foliowego (http://www.swiadomemacierzynstwo.com/suplementacja) może mieć poważne konsekwencje dla organizmu.

Do czego jest potrzebny kwas foliowy?

Podobnie jak wszystkie inne witaminy, kwas foliowy pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Po pierwsze, bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli DNA komórek ciała, tym samym jest niezbędny w procesie ich wzrostu i funkcjonowania. Po drugie, decyduje o dobrym samopoczucie psychicznym, uczestnicząc w produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Wraz z witaminą B12 ma działanie krwiotwórcze – wpływa na tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Dodatnio wpływa na układ nerwowy i mózg. Usprawnia też działanie układu pokarmowego: wątroby, żołądka i jelit. Naukowcy są również zdania, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, m.in. jelita grubego, żołądka i szyjki macicy; dolegliwości układu krążenia, jak udar czy choroba wieńcowa; a także przypadłości neurologicznych – demencji starczej, depresji, choroby Alzheimera. Kwas foliowy jest również niezbędny kobietom w ciąży – odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie ma znaczenie zarówno dla przyszłej mamy, jak i jej potomstwa.

Kwas foliowy w ciąży

Acidum folicum jest zalecany wszystkim kobietom w wieku rozrodczym, a zwłaszcza tym, które myślą o urodzeniu dziecka. Około czwartego tygodnia ciąży – czyli w czasie, gdy większość kobiet jeszcze nie jest pewna, czy doszło do zapłodnienia – rozwija się u dziecka zalążek układu nerwowego, nazywany cewą nerwową. Później przekształca się ona w rdzeń kręgowy i mózg. Jeśli wówczas u ciężarnej wystąpi niedobór kwasu foliowego, płód może się urodzić z wadami: bezmózgowiem, rozszczepem kręgosłupa, przepukliną oponowo-rdzeniową. Co więcej, również u ciężarnej występuje ryzyko anemii. Dawkowanie kwasu foliowego dla kobiety ciężarnej ustala lekarz, z reguły jednak zalecana dawka wynosi 400 mcg dziennie. Jest ona większa w wypadku kobiet, które w przeszłości urodziły dziecko z wadami cewy nerwowej, cierpiące na cukrzycę, celiakię, epilepsję lub nadwagę.

Jakie są źródła kwasu foliowego

Acidum folicum jest witaminą, która musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Spore dawki kwasu foliowego zawierają: szpinak, fasola, brokuły, soczewica, cytryny, banany i melony. Te źródła witaminy B nie mogą być jednak jedynymi: substancja bowiem rozpuszcza się w wodzie i jest szybko wydalana z organizmu. Badania kobiet ciężarnych dowodzą też, że niedobór kwasu foliowego powszechnie występuje zwłaszcza u osób, u których dawkowanie kwasu foliowego jest zbyt małe albo które nie uzupełniają braków przy pomocy suplementów. Jednym z takich preparatów jest kwas foliowy Folik, który w sposób skuteczny uzupełnia braki witaminy z grupy B. Sposób dawkowania jest prosty: jedna tabletka kwasu foliowego Folik pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę substancję u kobiet ciężarnych.