Skip to content
gluten

Gluten pod lupą

Nieprawidłowości spowodowane spożywaniem produktów zbożowych zaczynają dotykać coraz więcej osób. Bóle brzucha, wysypka, wymioty czy wzdęcia to najczęściej pojawiające się objawy. Wszystko za sprawą obecnego glutenu, czyli zapasowego białka zbóż pszenicy, jęczmienia czy żyta.

Gluten to drugi po laktozie, najbardziej kłopotliwy czynnik codziennej diety. Wbrew pozorom wyróżnia się trzy dolegliwości, związane ze spożyciem glutenu, a jest to celiakia, alergia i nadwrażliwość. Objawy są często mylone pomiędzy schorzeniami, dlatego należy zapoznać się z ich charakterystyką. Wszystkie łączy jedno zalecenie, czyli stosowanie trwałe lub okresowe diety bezglutenowej.

Najpopularniejsza jest celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną. Przyczyną jest zanik kosmków jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Toksyczne działanie glutenu powoduje więc upośledzenie przyswajania pokarmu, prowadzące do wielu zaburzeń klinicznych w tym wzdęć, biegunek a nawet niedoborów składników mineralnych. Podstawą leczenia jest całkowite wykluczenie glutenu na cześć diety bezglutenowej. Obok celiakii pojawia się alergia na gluten, która jest zupełnie odrębnym schorzeniem. Wyróżnia się natychmiastową lub późną reakcją uczuleniową w zależności od przeciwciał IgE bądź niezależna od nich, w postaci wymiotów, biegunki, pokrzywki a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Po odpowiednich tekstach skórnych zaleca się dietę bez glutenu, przez kilka miesięcy od diagnozowania. Następnie, stopniowo włącza się gluten, sprawdzając stan i fizjologię organizmu. Ostatnio, coraz częściej można wyróżnić nadwrażliwość na gluten, w której symptomami również są bóle brzucha, wysypka czy bóle głowy. Ma to jednak łagodniejszy przebieg i dieta eliminacyjna może być stosowana czasowo.

Wraz z częstszym pojawianiem się nietolerancji rozwinął się rynek produktów bezglutenowych takich jak chleby, ciasta, przetwory czy przyprawy bez glutenu. Niestety, te produkty posiadają znacznie więcej dodatków czy spulchniaczy, które znacznie obniżają ich jakość. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór tych naturalnie bezglutenowych takich jak kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, amarantus, proso czy gryka. Pamiętajmy jednak, że nie każda dolegliwość żołądkowa, objawiająca się po spożyciu glutenu musi mieć z nim związek. Najlepiej przeprowadzić wszystkie badania i testy, aby potwierdzić swoje obawy i założenia.

Dietmap.pl – dowiedz się więcej o zdrowej diecie i zasadach prawidłowego żywienia.